Psihoterapia adolescentului
Adolescentul este o persoana in plin proces de schimbare, se construieste pe sine prin continue cautari si diferentieri fata de altii, exista reorganizari in legatura cu valorile (in special asumarea valorilor personale care difera de cele ale parintilor), trece de la un corp de copil la unul de adult, toate functiile si procesele psihice se dezvolta si se matureaza.
Aceasta schimbare se face cu pretul unei permanente conflictualitati psihice. Evolutia nu este lineara, ci oscilanta, apar perioade de inegalitate sau chiar dizarmonii, trairi de confuzie, insucces, dezamagiri, anxietati. Gestionarea acestor trairi poate conduce la structuri pozitive (armoniase) sau negative (dizarmonice).
Aceste conflicte pot duce la schimbari bruste de atitudine si de stare, opozitionism, iritabilitate, dereglari de somn sau alimentare, adictii, dificultati de invatare, esec scolar, stima de sine scazuta, tristete etc. Adolescentul se simte insingurat si neinteles.
Conflictul intre adolescent si familia sa se inscrie intr-o cvasinormalitate. Pe de o parte, acesta inca are nevoie de parinti si de limitele pe care acestia le impun, iar pe de alta parte, incearca sa isi gaseasca propria identitate, astfel incat se straduieste tot mai mult sa iasa de sub tutela familiei.
De asemenea, parintii se trezesc extrem de surprinsi de sentimentul de respingere pe care il traiesc atunci cand adolescentul incearca sa se “elibereze” de ei, precum si de pierderea controlului pe care pana mai ieri il aveau asupra acestuia.
Ideea ca la un moment dat totul va trece si adolescentul se va adapta noului statut nu este de ajuns. Suportul emotional, ascultarea autentica si intelegerea, atitudinea de a nu critica, de a nu judeca, ajuta adolescentul sa depaseasca nesiguranta si neincrederea, sa se constituie ca o persoana unica, cu valori proprii.
Psihoterapia ofera spatiul in care adolescentul poate privi in el insusi, poate reflecta la experientele proprii, la relatiile cu ceilalti, isi poate explora trairile, visele, sperantele, temerile, iar parintii se pot repozitiona in relatia cu adolescentul.
Situatii in care se recomanda sa apelam la psihoterapia pentru adolescenti:
- dezvoltare personala, cunoasterea propriilor nevoi, dorinte, aspiratii
- orientare profesionala
- dificultati de relationare cu adolescentul, schimbari de comportament, blocaje sau intarzieri in dezvoltare
- dificultati scolare (refuzul de a merge la scoala, absenteism, dificultati de concentrare sau de a face fata sarcinilor scolare, frica de a fi respins, inadaptare scolara)
- tulburari legate de somn (cosmaruri, insomnie, somn agitat)
- tulburari alimentare (lipsa apetitului alimentar, bulimie, anorexie, mancat excesiv)
- dificultati sexuale
- tulburari ale identitatii sexuale
- timiditate, dependenta excesiva de parinti, anxietate de separare
- accese de plans, tristete
- comportamente agresive, autoagresive, furie, iritabilitate
- comportamente specifice unei varste mai mici
- comportamente manipulative, minciuna, furt
- pierdere, divortul parintilor, doliu
- trauma
- somatizari
- anxietate, depresie, atacuri de panica, fobii, teama nejustificata
- ganduri suicidare
- stari de gol interior, vid
- insingurare, inadaptare sociala
- abuz de substante, alcool, droguri
Ce va oferim:
- consultatii terapeutice pentru adolescenti si parinti, cu psihologi specializati in problemele adolescentilor
- psihoterapie
- informare si sfatuire pentru parinti
Pentru programari: