Psihoterapia copilului
Copilul nu este un adult in miniatura ci este o persoana cu nevoi si posibilitati diferite, dar de satisfacerea acestor nevoi, de incurajarea potentialitatilor sale depinde dezvoltarea sa ulterioara, adultul de maine.
Copii au adesea dificultati datorate conflictelor naturale, inerente dezvoltarii, la care se adauga conflictele externe generate de discordantele dintre nivelul de maturitate atins de copil si exigentele exterioare.
Suferinta copiilor este adesea minimalizata, se considera copilaria un timp al fericirii si al lipsei de griji si se uita adesea cator solicitari noi este nevoit sa faca fata copilul; el trebuie sa elaboreze permanent modalitati de raspuns, sa integreze si sa se adapteze cerintelor parintilor, scolii, mediului in general.
Suferinta se exprima prin tristete, timiditate, fobii, stari anxioase, hiperactivitate, tulburari de somn si adormire, dificultati scolare, tulburari de comportament (minciuna, furt, agresivitate), intarzieri cognitive datorate traumelor psihice, tulburari in sfera digestiva etc.
Metodele folosite in psihoterapie sunt specifice copilariei – joc, povesti, desene – modalitati de a reprezenta simbolic lumea interna a copilului, de a exprima trairi, anxietati, conflicte, in scopul de a ameliora capacitatea lui de raspuns la exigentele externe.
Situatii in care se recomanda sa apelam la psihoterapia pentru copii:
- dificultati de relationare cu copilul, schimbari de comportament, modificari problematice in jocul individual sau cu alti copii
- daca vrei sa ii oferi sprijinul in sensul cresterii individuale in acord cu propriile lui interese, nevoi
- in tulburarile de limbaj
- ticuri
- dificultati scolare (refuzul de a merge la scoala sau la gradinita, intarzieri cognitive datorate dificultatilor emotionale, frica de a fi respins, inadaptare scolara)
- tulburari legate de somn (cosmaruri, somnambulism, insomnie, somn agitat, dificultati de adormire)
- tulburari alimentare (lipsa apetitului alimentar, bulimie, anorexie, mancat excesiv)
- timiditate, dependenta excesiva de parinti, refuzul de a dormi singur, anxietate de separare, accese de plans, tristete
- comportamente agresive, autoagresive, furie, iritabilitate
- comportamente specifice unei varste mai mici
- comportamente manipulative, minciuna, furt
- pierdere, divortul parintilor, doliu
- enurezis
- ADHD
- trauma
- somatizari
- anxietate, depresie, atacuri de panica, fobii, teama nejustificata
Ce va oferim:
- consultatii terapeutice pentru copii, cu psihologi specializati in problemele copiilor
- psihoterapie
- informare si sfatuire pentru parinti
Pentru programari: