Psihoterapia de cuplu
Sa privim viata de cuplu ca pe o intalnire a doua individualitati separate, in care fiecare dintre cei doi vine in acea relatie cu o istorie personala, cu experientele sale, cu sentimente legate de trecut, cu propriile sperante pentru viitor. Nu este totdeauna usor ca partenerii sa evolueze impreuna in acelasi mod, sa isi pastreze individualitatea dar sa puna si lucruri in comun si sa functioneze ca o unitate. Viata de cuplu este un proces evolutiv, in care apar permanent remanieri, renegocieri.
Relatiile de cuplu sunt foarte complexe si nu este totdeauna la indemana sa se evite incertitudinea, teama, nesiguranta, instabilitatea, situatiile conflictuale.
Unele situatii pot fi mai usor rezolvate, in timp ce in altele conflictul escaladeaza, scapand de sub control. Multe dintre aceste interactiuni negative sunt determinate de asteptarile nerealiste ale partenerilor cu privire la celalalt sau de convingerile lor negative cu privire la relatia in sine. Aceasta gandire catastrofica nu face altceva decat sa blocheze procesul de comunicare dintre parteneri si sa genereze alte conflicte.
Apoi, exista tendinta de a presupune ca celalalt poate citi gandurile, ca ar trebui sa inteleaga fara ca partenerul sau sa-i comunice ce il deranjeaza si este surprins cand afla ca de fapt nu este deloc asa.
Unitatea cuplului poate fi salvata doar prin depasirea dificultatilor, nicidecum prin evitarea lor. Conflictele repetate pot fragiliza o relatie in care partenerii nu mai vad lucrurile care i-au adus impreuna, ce au apreciat initial la celalalt cand au devenit “noi”.
Schimbarea, de orice natura (aparitia unui copil, somaj, evolutie profesionala a unuia dintre parteneri etc.), poate pune si ea probleme deosebite unui cuplu pentru ca cei doi sunt persoane diferite, cu nevoi si asteptari diferite, ce nu pot fi totdeauna usor armonizate.
Terapeutul de cuplu
A apela la ajutor specializat nu este o declaratie de neputinta in a gestiona problemele de cuplu, ci reprezinta sansa de a rediscuta problemele intr-un cadru in care cei doi parteneri pot sa exprime sentimente, dorinte, nevoi proprii, sa fie atenti la ceea ce transmite celalalt, sa-i inteleaga punctul de vedere. Intr-o terapie de cuplu cei doi pot clarifica sentimente, verbaliza nemultumiri, analiza optiuni, reasezand relatia pe o baza mai reala.
Problemele abordate intr-o psihoterapie de cuplu pot fi legate de intimitate, dependenta, independenta, putere, control, luarea deciziilor, consecintele schimbarii etc.
Rolul terapeutului vostru nu este de a judeca si nici de a fi de partea unuia dintre voi, se concentreaza in primul rand pe aspectele care vizeaza ameliorarea comunicarii dintre voi. Asadar, identificam problema si gasim impreuna cea mai buna solutie de a o rezolva.
Cand apelam la psihoterapie pentru cuplu?
Situatii in care se recomanda ca un cuplu sa apeleze la psihoterapie:
- cunoasterea propriilor nevoi in relatia de cuplu
- conflicte frecvente in cuplu, comportamente agresive verbale sau fizice
- infidelitate
- dificultati in comunicare
- inabilitate de a iubi sau de a exprima emotii
- sentimentul de inadaptare
- separare, divort
- teama de casatorie, de asumare a angajamentelor si responsabilitatilor
- teama de sarcina
- sterilitatea unuia dintre parteneri sau a cuplului
- avort, pierderea sarcinii
- dificultati de natura sexuala (frigiditate, lipsa dorintei sau a orgasmului, impotenta sau dificultati de erectie etc.)
Dificultatile tale de natura psihologica pot fi adresate cu incredere si asistate cu profesionalism.
Pentru programari: